Wii softmodden voor elke firmware v9

De Wii is op twee manieren om te bouwen. Je kan hem softwarematig ombouwen of hardwarematig. In deze tutorial gaan we de Wii software matig ombouwen. Dit word ook wel ‘Softmod’ genoemd. Een softmod is helemaal gratis. Na de softmod kan je back-up spellen afspelen van een DVD of deze laden met de USB Loader van een externe harde schijf.

Voordat je begint moeten alle GameCube memory cards, GameCube controllers en USB apparaten uit de Wii gehaald worden!

Vraag & Antwoord - Eerst lezen!

Is het veilig om mijn Wii te softmodden?
Ja, het is veilig om je Wii te softmoden met deze tutorial. Dagelijks doen honderden mensen met behulp van deze uitleg hun Wii softmoden. Zolang je geen andere 'gevaarlijke' dingen doet met je Wii, kan er niets gebeuren. Er kan pas wat gebeuren wanneer je een WAD bestand installeert waarvan je niet weet waar hij vandaan komt en wat het bestand doet. WAD bestanden in deze tutorial zijn veilig.

Ik heb eerder gesoftmod, kan ik deze tutorial volgen?
Ja, dat is mogelijk. Gewoon deze tutorial volgen en niet eerst wat verwijderen. Gewoon alle software op je Wii laten staan.

Kan ik een Witte, Zwarte of Rode Wii softmodden?
Ja, dat is gewoon mogelijk met deze tutorial! Deze ondersteunt alle kleuren! Let wel op dat de nieuwere Wii's een nieuw moederbord hebben, dus dat je daar geen back-ups kan afspelen via een disc. Gebruik dan de USB Loader in samenwerking met een externe harde schijf. De zwarte en rode Wii hebben zeker een nieuw moederbord en daarmee moet je dus zeker een USB Loader gebruiken. Ook vele witte Wii's bevatten een nieuw moederbord.

Ik heb een chip in mijn Wii (hardmod). Kan ik dan softmodden?
Ja, dat is mogelijk.

Ik heb firmware 4.3E. Heb ik nu een spel nodig om te softmodden?
Nee. Met behulp van LetterBomb kan je jouw Wii met firmware 4.3E softmoden zonder spel!

Ik heb een ouder systeem menu dan 3.0E. Wat nu?

 • 1.0 tot 2.0 – Je moet updaten via een ‘oud’ spel naar een firmware hoger dan 3.x.
 • 2.0 tot 2.2 – Je kan updaten via een ‘oud’ spel naar een firmware hoger dan 3.x of gebruik maken van de Twilight Hack.

Benodigdheden:

Instructies:

Stap 1 - Een exploit gebruiken

Voordat je begint, moet je er zeker van zijn dat je minimaal 350 vrije geheugenblokken hebt. Dit kan je vinden bij "Geheugenbeheer" bij de instellingen van de Wii.

Pak je SD kaart en stop deze in je computer. Formatteer hem vervolgens naar FAT32. Heb je hier problemen mee? Probeer dan dit kleine programma. Heb je de Wii softmod eerder gedaan en heb je het Homebrew Channel nog op je Wii staan? Volg dan deze tutorial!

Download vervolgens het bestand voor jouw firmware (zie hieronder) en pak het bestand uit. Dit kan je bijvoorbeeld doen met 7-Zip. Daarna plaats je de mappen en bestanden op je SD kaart.

 1. 3.0E tot 4.1E: Download dit bestand!
 2. 4.0E tot 4.2E: Download dit bestand!
 3. 4.3E: Bestand ontvang je later in de tutorial

Opmerking: Indien je een Wii hebt met firmware 4.0E of 4.1E, kan je zowel het eerste als tweede pakket gebruiken. Indien het eerste pakket niet werkt, kan je hierdoor het tweede pakket gebruiken!

Nadat je de bestanden en mappen op je SD kaart hebt gezet, haal je de SD kaart uit je computer en plaats je deze in je Wii. Zet de Wii vervolgens aan. Kies hieronder de firmware van je Wii spelcomputer en ga verder met de gegeven stappen.

firmware 3.0 tot 4.1

Ga naar Wii-opties – Geheugenbeheer – Kanalen – SD kaart – Er verschijnt nu een pop-up. Kies hier ‘Ja’. Multi Mod Manager zal nu laden. Kies nu Wad Manager en druk op A. Druk vervolgens op de 1 knop en kies ervoor om alle 'WADS' te installeren. IOS58 en IOS61 worden nu geïnstalleerd. Druk nu op een willekeurige knop en daarna op de ‘2’ knop van je Wii remote om App Manager te laden. Selecteer nu ‘HackMii_installer_v0.8’

firmware 4.0 tot 4.2

Ga naar het SD icoontje in het Wii Menu. Er verschijnt nu een pop-up. Kies hier ‘Ja’. Multi Mod Manager zal nu laden. Kies nu Wad Manager en druk op A. Druk nu op de 1 knop van de Wii afstandsbediening en kies de optie om alle 'WADS' te installeren. IOS58 en IOS61 worden nu geïnstalleerd. Na installatie kan je op een willekeurige knop drukken om de installatie te voltooien. Druk daarna op de '2' knop van de Wii afstandsbediening om 'App Manager' te laden. Selecteer dan 'HackMii_installer_v0.8'.

firmware 4.3

Wanneer je firmware 4.3E hebt, kan je met behulp van LetterBomb je Nintendo Wii softmoden. Ga naar deze website en zet bij "System Menu Version" een vinkje bij "4.3E". Vul vervolgens het Mac adres (deze vind je hier) van je Wii in, vul de veiligheidscode in en druk op "Cut the red wire". Belangrijk is dat het vinkje voor "Bundle the HackMii Installer for me!" staat. Vervolgens verschijnt er een pakket. Pak dit pakket uit en plaats deze op de SD kaart. Stop de SD kaart in je Wii zet de Wii aan. Ga vervolgens naar "Prikbord" (rechts, onder) en ga een dag terug. Vervolgens zie je een rood bericht, waarop je kan drukken. Als de website niet werkt of uit de lucht is download dan dit pakket. Pak het uit en nu kan je met je pc LetterBomb genereren. Open Wilbrand Launcher op je pc. Voer het Mac adres in de regio en je firmware versie en klik op de groene enveloppe. Vervolgens verschijnt er een map genaamd:"COPY_TO_SD. Als je die opent staan er de volgende mappen en bestanden in: Private,Licencies, Boot.Elf, Bootmini.Elf en Copying. Mis je één of meer van deze bestanden download dan Hackmii-Installer en pak het uit en zet de ontbrekende bestanden erbij op je sd-kaart. Stop de sd-kaart in de wii ga naar "Prikboord" rechtsonder en ge vervolgens één dag terug. Daar zie je dan een "Groene Envelloppe" Klik daarop en hackmii zal laden.

Stap 2 - Homebrew Channel installeren

HomeBrew ChannelAls het goed is, zal nu HackMii starten. Lees de disclaimer en druk na ongeveer 10 seconden op de '1' knop. Vervolgens krijg je te zien wat je kan installeren. Druk op 'Continue'. Kies vervolgens 'Install The Homebrew Channel' en druk op 'A'. Kies vervolgens 'Yes, continue' en druk op A. Vervolgens word het Homebrew Channel geïnstalleerd. Druk daarna op een willekeurige knop om verder te kaan.

Kies nu de optie 'BootMii...' en druk op A. Kies nu 'Install BootMii as Boot2' en druk weer op A (indien je een error krijgt met installeren van BootMii op Boot2, moet je BootMii installeren op IOS).

Kies nu 'Yes, continue' en druk weer op A. Vervolgens kies je weer 'Yes, continue' en druk je weer op 'A'. Als het vervolgens met 'Succes' gelukt is, druk je op 'Continue'. Ga nu naar 'Prepare a SD Card' en druk op A. Kies 'Yes, Continue' en druk weer op A. Nadat de installatie succesvol gelukt is, druk je op A. Vervolgens ga je naar 'Return to main menu' en druk je op A. Kies daarna 'Exit' en je komt in het Homebrew Channel!

Stap 3 - Een NAND Back-up maken

We gaan nu een back-up maken van je NAND. Dit kan een brick voorkomen. Ga naar het Homebrew Channel en druk op de home knop. Kies vervolgens 'BootMii starten'. Gebruik nu de power/reset/eject knoppen op je Wii (het systeem, dus niet je controller!) om te navigeren door BootMii. Indien dit niet gaat werken, kan je met behulp van een GameCube controller navigeren door het menu.

 • Power - Naar rechts
 • Reset - Selecteren
 • Eject - Naar links

Kies nu eerst het icoontje met de tandwielen. Daarna moet je het icoontje met de groene pijl die naar het SD kaartje wijst kiezen. Er wordt nu een back-up van je NAND gemaakt. Het kan zijn dat er een aantal 'bad' blocks zijn. Dit is niet erg.

Haal de SD kaart nu uit je Wii en plaats de volgende bestanden op je computer:

 • sd:\bootmii
 • sd:\nand.bin
 • sd:\key.bin
 • sd:\installer.log

Dit is de back-up van je Wii NAND en moet je goed te bewaren op je computer. Indien je Wii een brick krijgt, kan je de Wii hiermee in de meeste gevallen herstellen!

Stap 4 - Het Softmod pakket op je SD kaart zetten

Formatteer nu eerst het SD kaartje weer. Download daarna het modpack en pak het bestand uit. Plaats vervolgens alle mappen en bestanden op je SD kaart. In de tutorial installeren we CFG USB Loader en de USB Loader GX.

Stap 5 - Wads installeren

Belangrijk: Indien er een foutmelding verschijnt tijdens de installatie van een WAD, installeer deze dan handmatig opnieuw. Indien dit nog steeds niet lukt, druk dan op B en ga terug naar het hoofdmenu. Kies daar "Select Reload IOS" en kies IOS236. Probeer vervolgens het proces opnieuw.

Wii Multi Mod Manager InstallerenStop de SD kaart nu weer in je Wii en ga naar het Homebrew Channel. Druk weer op de home knop en kies 'BootMii Starten'. Vervolgens zal Multi-Mod Manager starten.(Het kan zijn dat hier je wiimotion+controller er  mee stopt. Als dat het geval is open dan wiimod in plaats van multimodmanager) Kies nu 'Wad Manager' en druk op A. Druk vervolgens op de 1 knop van je Wii controller voor de optie 'Install all Wads'. Druk daarna op A om alle 30 wads te installeren. Druk na de installatie op een knop naar keuze om de installatie te voltooien.

Belangrijk: Alle wads moeten geïnstalleerd worden zonder foutmelding om verder te gaan!

Open nu de map "Systeem Menu 4.1e" en druk op A. Druk vervolgens op de 1 knop van je Wii controller voor de optie 'Install all Wads'. Druk daarna op A om de 3 wads te installeren. Druk na de installatie op een knop naar keuze om de installatie te voltooien.

Waarschuwing! Dit is een aangepast systeem menu, welke op een aangepaste cIOS draait (cIOS60). WIJZIG NOOIT cios60-v54321 naar ios60-6174, aangezien dit de Wii zal bricken wanneer je deze update. Installer nooit een firmware update van Nintendo.

Belangrijk: Alle wads moeten geïnstalleerd worden zonder foutmelding om verder te gaan!

Ga weer terug naar Wad Manager en kies daar de map "IOS-Update". Druk vervolgens op de 1 knop en zorg ervoor dat alle 26 wads geïnstalleerd worden. Het is belangrijk dat alle wads geïnstalleerd worden zonder een error voordat je verder gaat naar stap 7.

Druk twee keer op de B knop om terug te keren naar het hoofdmenu van Multi-Mod Manager.

GA NIET EERDER NAAR DE VOLGENDE STAP VOORDAT ALLE WADS GEÏNSTALLEERD ZIJN!

Stap 6 - PriiLoader installeren & instellen

PriiLoader menuKies in het menu van Multi-Mod Manager "App Manager" en druk op "HomeBrew Channel Loader". Het Homebrew Channel zal nu laden. In het Homebrew Channel kies je 'PriiLoader'. Wacht nu even tot PriiLoader geladen is. Daarna kan je op '+' van je Wii afstandsbediening drukken om PriiLoader te installeren. Vervolgens wordt PriiLoader geïnstalleerd. Nadat PriiLoader geïnstalleerd is en je terug bent in het Homebrew Channel, zet je de Wii uit, waarna je het SD Kaartje weer uit je Wii haalt!

Zet je Wii nu aan en houdt direct de 'RESET' knop op het Wii Systeem ingedrukt. Je krijgt nu het PriiLoader menu (zoals op het rechter plaatje te zien is). Stop de SD kaart nu weer in je Wii.

Ga vervolgens naar 'System Menu Hacks' en zet de volgende opties op 'Enabled':

 • Block Disk Updates
 • Block Online Updates
 • Remove Diagnostic Disc Check

Andere opties zijn naar keuze en mag je dus zelf weten of je het op Enabled (aan) of op Disabled (uit) zet.

Druk vervolgens op 'Save settings'. Wanneer je krijgt te zien 'Settings saved', kan je op B drukken om terug te gaan naar het PriiLoader menu. Zet daarna je Wii uit.

Stap 7 - SD Kaart opschonen

Nu kunnen we het laatste pakket op de SD kaart plaatsen. Hierdoor staan alleen de benodigdheden nog op de SD kaart die je nodig hebt om back-ups te laden, homebrew af te spelen en films te bekijken op je Wii. Formatteer eerst weer het SD kaartje.(FAT32)

Download nu het finishpakket

Pak het finishpakket uit. Je krijgt nu een map genaamd finishpack. Open deze en plaats de bestanden en mappen die je krijgt weer in de root van het SD kaartje.

Je moet de SD kaart voortaan in je Wii houden om de gebruik te kunnen maken van de softmod!

BELANGRIJK! UPDATE DE WII NU NOOIT MEER VIA NINTENDO!!!


Extra informatie:

Hoe speel ik een back-up af van een DVD?
Een back-up kan je afspelen met NeoGamma. Met NeoGamma is het mogelijk om Wii en GameCube back-ups af te spelen. NeoGamma is als kanaal (forwarder) geïnstalleerd op je Wii, maar is ook te starten in het HomeBrew Channel.{/slides}

Hoe start ik de USB Loader?
Je kan de USB Loader op twee verschillende manieren starten. In deze tutorial heb je een kanaal geïnstalleerd (forwarder), waarmee je de USB Loader direct start. Een andere manier is de USB Loader starten vanuit het Homebrew Channel. De USB Loader speelt de spellen van een WBFS schijf af. De USB Loader heet Configurable USB Loader.{/slides}

 


Handige links:

Berichten: 3 weken 5 dagen geleden door robjanssen #48795
robjanssen's Avatar
Ik kan het FinishPack gewoon downloaden.
www.mediafire.com/download/kx3qp474jb6fyt6/finishpack-v9.rar
Berichten: 3 weken 5 dagen geleden door Dan-E1 #48794
Dan-E1's Avatar
Help, ik krijg de finish pack niet via de link...
Berichten: 3 weken 5 dagen geleden door Dan-E1 #48793
Dan-E1's Avatar
Ik krijg de finishpack niet te pakken via de link?
Ben al zo ver zonder problemen...
Iemand een idee?
Berichten: 1 maand 1 week geleden door robjanssen #48781
robjanssen's Avatar
Als je het HomeBrew kanaal start, kun je daarna WiiMod openen.
Berichten: 1 maand 1 week geleden door luckylumi #48780
luckylumi's Avatar
Hoi,

er staat bij stap 4 '(Het kan zijn dat hier je wiimotion+controller er mee stopt. Als dat het geval is open dan wiimod in plaats van multimodmanager)'
dit is bij mij het geval, maar waar kan ik ervoor kiezen om het te openen via wiimod?

groetjes
Berichten: 2 maanden 3 weken geleden door Honingbij #48740
Honingbij's Avatar
Heel erg bedankt voor de tutorial! Alles is duidelijk uitgelegd en ik heb de Wii met gemak kunnen softmodden, zonder problemen! Dankjewel daarvoor!
Berichten: 2 maanden 3 weken geleden door robjanssen #48739
robjanssen's Avatar
Maar als je het HomeBrew Channel start, dan zie je dus wel de USB Loader staan?

Wat voor harde schijf heb je? Merk + model?
En hoe is de schijf geformatteerd? NTFS, FAT32 of WBFS.
Hoe zet je de spellen op de harde schijf? Met welk programma?
Berichten: 2 maanden 3 weken geleden door Edwinhgv #48738
Edwinhgv's Avatar
Waarom wil je het spel openen met het homebrewchannel ?
Als het goed is staan er loaders in het hoofdscherm
cfg loader en wiiflow daar kun je een spel mee starten..
Berichten: 2 maanden 3 weken geleden door wilcodepilco #48737
wilcodepilco's Avatar
Ik ben nu heel de middag al bezig en kom er niet aan uit. Wil iemand mij helpen? Alles lijkt goed te gaan alleen bij installeren van de WADS loopt Wii telkens vast met zwart scherm met witte letters. Het is dan niet duidelijk welke wad het betreft. Heb er maar een hoop handmatig geinstalleerd, denk dat ik ze allemaal heb maar weet het niet zeker. Verder is alles gelukt. Heb nu een spel gedownload en met de tool op externe hdd gezet. Ik start homebrew channel en er gebeurd .... niks. Ik zie niks staan, kan niks selecteren. SD kaart met finish pack zit in de Wii. Heb alle stappen 100x nagelopen, ik heb geen idee wat ik fout doe. Wie wil mij helpen, waar kan ik beginnen met zoeken, wat hoor ik te zien, hoe start ik een spel..? etc

UPDATE:
Het heeft weliswaar 1 x gewerkt nu. Maar daarna niet meer. Ik start de USB loader vanuit homebrew channel maar hij blijft oneindig hangen op initialize usb device. HDD weer los gehaalf, nog een extra spel erbij gezet. weer geprobeerd, nog steeds hetzelfde probleem. Vreemde is dus dat het één keer wel gewerkt heeft.
iemand een idee?
Berichten: 3 maanden 1 week geleden door Bets #48710
Bets's Avatar
Weet iemand nog iets wat ik kan doen om de wii weer aan de gang te krijgen?

Thanxs Bets

Retro systemen

Leden : 92235
Artikelen : 1772
Artikelen bekeken hits : 4741254